Romànic

1024px-142 Pont de la Farga Vella

Un poble d'origen i estructura medieval com Castellar de n'Hug, ha de disposar per força d'una bona mostra de d'art romànic en forma d'ermites, ponts, esglésies, fins i tot castells i cases ...

Tota pedra insisteix en recordar-nos un dels passats romànics més rics de Catalunya.

Multitud de racons ens el mostren, a través de pintures com les de Sant Vicenç de Rus, o a través de la senzillesa de línies de Sant Joan de Cornudell .....

Parets, absis, contraforts, campanars... Mai no t’hauries pensat que les pedres tinguessin tantes coses a explicar!

Sant Vicenç de Rus

Sant Vicenç de Rus s'esmenta documentalment per primera vegada l'any 961 com donació al monestir de Sant Llorenç prop Bagà.

El bisbe d'Urgell Ot, la va consagrar el 6 de febrer de 1006, confirmant-se el seu caràcter parroquial a partir de l'any 1312. Es varen construir al segle XIV les capelles de Sant Andreu i Santa Magdalena. Va sofrir destrosses als seus murs provocats pels terratrèmols dels anys 1420 i 1430. Durant el segle XVIII va passar a dependre de Santa Maria de Castellar de n'Hug.

Consta d'una sola nau coberta amb volta de mig canó i amb un absis semicircular amb volta de quart de esfera. La seva construcció es data de principis del segle XII pel seu caràcter romànic llombard, que es fa més visible a l'exterior, on l'absis té una decoració d'arcuacions cegues. En la façana sud, es troba la porta d'entrada, construïda amb un arc de mig punt sense cap ornamentació. El campanar és de cadireta amb dues obertures. Durant les campanyes de restauració fetes els anys 1983-1985, es va localitzar una necròpoli amb diverses tombes dels segles X al XII, el que fa suposar l'existència d'un temple anterior al romànic.

Es van trobar també, pintures murals, un conjunt a l'absis amb vestigis d'un Crist en majestat i part dels apòstols. A la capella de santa Magdalena, ja de l'època gòtica, es conserven in situ, passatges de la vida de la santa. Les pintures romàniques originals de l'absis, es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, encara que es pot veure una reproducció a l'església. Una talla de fusta de la Mare de Déu de finals del segle XII, procedent d'aquest temple, es guarda al Museu Episcopal de Vic.

Visites: Petrea Patrimoni, Tel. 608 74 88 89, Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Horaris:

Setembre a juny: Caps de setmana i festius d’11 a 14 h. Juliol i agost: Caps de setman i festius d’11 a 14 h i de 17 a 19 h.

Fora d’aquests horaris, visites concertades.

Sant Joan de Cornudell

La petita església de Sant Joan de Cornudell es troba situada al nord-est del poble de Castellar de N'Hug, damunt d'un espadat de roques rogenques.

El seu entorn és desolat, silencios i aspre. La rusticitat de l'església dona a aquest paratge una bellesa singular.

Sant Joan de Cornudell formava part de l'antiga baronía de Mataplana i de la jurisdicció eclesiàstica del bisbat d'Urgell. La primera notícia del lloc el relaciona, l'any 921, amb les possessions del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Cornudell és el nom d'una vila alt-medieval, un primer focus de poblament a l'alt Berguedà. Com a centre d'aquesta vila devia construir-se l'església de Sant Joan, la qual no degué ésser mai parròquia, per que no s'esmenta com a tal en la visita al deganat de Berga de l'any 1312.

 

Santa Maria de n'Hug

L’església parroquial de Santa Maria, del segle XI, és d’estil romànic tot i que ha sofert algunes reformes al llarg dels anys.

L’estructura actual de l’església es pot dir que és antiga, la nau amb la volta corresponent fins al creuer, el portal de l’entrada, amb arcs de mig punt, decorat amb la ferramenta i la torre del campanar conservada quasi totalment en la qual podem observar les finestres en arc adovellat de mig punt, encara que algunes són tapiades.

Tret de la porta, el campanar, i un tros de paret interior d’estil romànic, la resta és neoclàssica.

Idioma

Xarxes socials

twitter  facebook

Darrera hora

Destacats

concurs gos atura