Museu del Ciment Asland

capcelera museuLa fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar ara fa uns trenta anys. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica ha iniciat un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, gràcies a un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

Podem gaudir d’un centre dinàmic que ens obre al primer conjunt industrial cimenter de Catalunya, integrat al Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

L’antiga fàbrica Asland del Clot del Moro va funcionar de 1904 fins a 1975. Els darrers propietaris, Lafarge-Asland, van vendre per un preu simbòlic de 498.000 pessetes –uns 3.000 €- la propietat a la Generalitat de Catalunya l’any 1996. Actualment està adscrita al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el qual hi ha ubicat el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug; la primera fase va ser inaugurada el 21 de setembre de 2002. El juny de 2005 la fàbrica i el seu entorn van ser declarats bé cultural d’interès nacional, en la categoria de monument històric.

La visita al museu permet entendre l’impressionant conjunt de les restes d’aquest complex industrial aixecat per un grup d’industrials que avui consideraríem visionaris tenint en compte les dificultats tècniques i de transport per bastir-hi una fàbrica d’aquesta importància, que va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial, necessitada tant de noves infraestructures com d’habitatges i nous espais de producció.

Per poder comprendre la magnitud de l'obra que donà vida al complex, cal visitar amb el Museu del Ciment, el Tren del Ciment, els jardins Artigas i la estació de l'Empalme, a la Pobla de Lillet.

www.museuciment.cat - 93 825 70 37 - 93 825 70 77

Idioma

Xarxes socials

twitter  facebook

Darrera hora

Destacats

concurs gos atura