Serra de Montgrony

Vista a Ponent del Costa Pubilla

La serra de Montgrony és formada per una alineació de muntanyes que constitueixen la prolongació cap el Ripollès de l'espai natural del Cadí-Moixeró, encerclant pel costat meridional la Vall de Ribes. En conjunt l'espai manté un eminent caràcter forestal amb fragments de rouredes, fagedes, i pinedes en un bon estat de conservació.

L'espai comprèn un territori de 3.512 Ha., de les quals 620 Ha. són de Castellar de N'Hug. La resta de l'espai es troba inclòs dins l'àmbit del Ripollès.

Montgrony o més genuïnament Mogrony que és la forma correcta, antiga, etimològica i encara usada en el país, és una de les entitats de població que conformen el municipi de Gombrèn, municipi vei de Castellar de n'Hug, a la comarca catalana del Ripollès. Al cens de l'any 2006 comptava amb nou habitants.

En aquest indret s'hi troba el Castell de Montgrony, de gran importància per la comarca i amb nombroses referències al mite del comte Arnau. Actualment s'hi conserven la capella de Santa Maria de Montgrony i l'església de Sant Pere de Montgrony.

El topònim Mogrony ve del llatí mucronio 'mugró', si bé els forasters han escampat la forma Montgrony, contaminada per la paraula mont 'muntanya' present en altres topònims semblants (Montserrat, Montseny, etc.).

Hi ha diseminades una gran quantitat de cases de pagès i combina els prats amb els boscos de pi roig i roures i podem arribar ja sigui a peu, en BTT o a cavall pel camí de Sant Joan de Cornudell, o bé en vehicle per la carretera de Gombrèn, passant pel Castell de Mataplana.

 

Idioma

Xarxes socials

twitter  facebook

Darrera hora

Destacats

concurs gos atura